Australië: Tasmanië & Victoria - reisschema
route (kaart) dag 1: Melbourne - Hobart - Port Arthur (Tasman Peninsula)
dag 2: Tasman Peninsula
dag 3: Port Arthur - Freycinet NP (Coles Bay)
dag 4: Freycinet NP (Coles Bay) - St Helens
dag 5: St Helens - Hadspen
dag 6: Hadspen - MT Field NP
dag 7: MT Field NP en omgeving
dag 8: MT Field NP - Richmond
dag 9: Richmond - Lake St Clair
dag 10: Lake St Clair - Strahan
dag 11: Strahan - Cradle Valley
dag 12: Cradle Valley - Mole Creek
dag 13: Mole Creek - Latrobe
dag 14: Latrobe - Stanley - Devonport - Melbourne
dag 15: Melbourne - Mornington Peninsula
dag 16: Mornington Peninsula
dag 17: Mornington Peninsula - Phillip Island
dag 18: Phillip Island
dag 19: Phillip Island - Warburton
dag 20: Warburton - Healesville
dag 21: Healesville - Melbourne

Eind februari tot half maart is een goede periode voor een reis naar Tasmanië. De schoolvakanties van de Aussies zijn dan ten einde en qua temperatuur en neerslag is het (over het algemeen) de meest aangename tijd van het jaar. In het gebied rond Melbourne kan het wel erg warm en droog zijn. Vlak voordat wij aan deze reis begonnen was er sprake van enorme hitte in Victoria en werd het gebied rond Melbourne zwaar getroffen door branden. Tasmanië kwam in die periode vaak in het nieuws met aangespoelde walvissen.

Wij zijn met een korte tussenstop in Hong Kong naar Melbourne gevlogen. Na een overnachting in een hotel bij het vliegveld, zijn wij de volgende ochtend doorgevlogen naar Hobart. Het camperverhuurbedrijf Britz was gevestigd bij het vliegveld van Hobart. Waar ze precies gevestigd waren, was niet echt duidelijk. Alle andere autoverhuurbedrijven waren makkelijk te vinden door bordjes te volgen maar Britz schijnt er genoegen in te scheppen om vooral niet duidelijk aan te geven waar je ze kunt vinden (ook in Melbourne en Perth moet je vooraf goed nagaan waar ze te vinden zijn). Gelukkig was de i van informatie bij het vliegveld in Hobart erg duidelijk en daar kon men ons vertellen hoe we moesten lopen om Britz te vinden.

Britz verkoopt voor 56 Aussie dollars een toegangspas voor de nationale parken in Tasmanië, die 8 weken geldig is. Met een bezoek aan een aantal nationale parken zijn die kosten er zo uit.

In Tasmanië zijn heel veel informele kampeerplekken te vinden. De meeste bevinden zich in natuurgebieden en hebben beperkte voorzieningen. Als je liever op een officiële camping staat, kun je vaak in de nationale parken terecht of op een commerciële camping (caravan park, holiday park, tourist park). Het aantal commerciële campings in Tasmanië is, zeker in bepaalde gebieden, beperkt. In gebieden waar populaire bezienswaardigheden zijn (bijvoorbeeld Cradle Mountain, Freycinet NP en MT Field NP) kunnen campings al vroeg vol zijn en loop je het risico nog een behoorlijk eindje te moeten rijden voordat je de volgende kampeergelegenheid treft.
Kijk, als je op het vliegveld in Hobart op je bagage aan het wachten bent, even bij de folders en brochures die in een groot rek worden aangeboden. Als het goed is tref je dan het gidsje "Caravan and Holiday Park Guide to Tasmania" waarin alle commerciële campings vermeld worden. Deze info is ook bij vestigingen van de Tasmaanse VVV en bij de campings verkrijgbaar. Met behulp van de website www.discovertasmania.com.au kun je vooraf al een beetje plannen.

In Sorell is een grote supermarkt waar je de eerste inkopen kunt doen als je niet naar Hobart gaat, maar naar het zuid- of noordoosten doorreist.

Vanuit Latrobe Mersey River Caravan Park in Latrobe ben je binnen een paar minuten bij de terminal van de ferry in Devonport.

Vlakbij het camperverhuurbedrijf Britz in Melbourne is een Big4 camping. Het kan handig zijn om daar de laatste nacht door te brengen (paar dagen van te voren even reserveren), zodat je de volgende dag vlot bij Britz bent om de camper in te leveren. Zoals gezegd stond ook hier nergens een bordje om je naar Britz te leiden. Wij waren hier al eens eerder geweest en herkende waar we moesten zijn. Op de camping kunnen ze ongetwijfeld wertellen hoe je moet rijden om Britz te bereiken en anders is de route met behulp van internet uit te stippelen.