Australië: Victoria, ACT, New South Wales - reisschema
route (kaart)

in vogelvlucht
dag 1: Melbourne - Yea
dag 2: Yea - Glenrowan
dag 3: Glenrowan - Porepunkah
dag 4: Mount Buffalo NP
dag 5: Alpine NP
dag 6: Porepunkah - Yackandandah
dag 7: Yackandandah - Colac Colac
dag 8: Colac Colac - Adaminaby
dag 9: Adaminaby - Tumut
dag 10: Tumut - Canberra - Queanbeyan
dag 11: Queanbeyan - Namadgi NP
dag 12: Namadgi NP - Moss Vale
dag 13: Moss Vale - North Durras
dag 14: North Durras - Narooma
dag 15: Narooma - Pambula Beach
dag 16: Pambula Beach - Marlo
dag 17: Marlo - Yarram
dag 18: Yarram (regendag)
dag 19: Yarram - Moe
dag 20: Moe - Melbourne

Bij onze reis naar Tasmanië en Victoria (2009) gaven we al aan dat eind februari tot half maart een goede periode is voor een reis naar het zuidoosten van Australië. De schoolvakanties van de Aussies zijn dan ten einde en qua temperatuur en neerslag is het (over het algemeen) de meest aangename tijd van het jaar. In dat jaar was er echter sprake van enorme hitte en droogte en werd het gebied rond Melbourne zwaar getroffen door branden. Dit jaar was de situatie heel anders; het was al een vrij natte zomer voordat het eind februari/ begin maart een aantal dagen enorm regende. Vooral in het oosten van Victoria en in een heel groot deel van New South Wales veroorzaakte deze regen grote wateroverlast.

Wij zijn met een korte tussenstop in Kuala Lumpur naar Melbourne gevlogen. Na een overnachting in een hotel bij het vliegveld, hebben we de volgende ochtend de camper bij Britz opgehaald. Het verhuurbedrijf is nog steeds gevestigd in een van de vele voorsteden van Melbourne, een flink eind ten westen van het centrum van de stad. In tegenstelling tot voorgaande jaren (2006, 2009) was het verhuurbedrijf nu wel goed te vinden; de ingang van de parkeerplaats wordt inmiddels duidelijk gemarkeerd door een flinke naamplaat.
Nationale parken en andere beschermde gebieden in Victoria zijn gratis toegankelijk. In NSW wordt in bepaalde gebieden entreegeld gevraagd; de National Parks & Wildlife Service van NSW geeft jaarlijks een gratis gids uit met praktische informatie over veel gebieden (o.a. verkrijgbaar in een bezoekerscentrum van NP&WS en in het Visitor Informationcentre van sommige plaatsen).
Vlakbij het camperverhuurbedrijf Britz in Melbourne is een Big4 camping. Het kan handig zijn om daar de laatste nacht door te brengen (paar dagen van te voren even reserveren), zodat je de volgende dag vlot bij Britz bent om de camper in te leveren.

Het gebied ten noorden van en rond de Dividing Range wordt in deze periode niet druk bezocht door toeristen; het vinden van een rustige kampeerplek was dan ook geen probleem. Langs de kust van NSW (ten zuiden van Sydney) zijn zeer veel campings; een kampeerplek vinden was ook hier niet lastig maar het was er wel een heel stuk drukker (met name op de strandcampings). Slechts weinig campings hebben een internetvoorziening. Over het algemeen is er op campings die bij een keten zoals Big4 zijn aangesloten, wel een dergelijke voorziening maar dan is het bij hoge uitzondering mogelijk om met je eigen laptop in de camper rustig te internetten. In de plaatselijke bibliotheek is het (in iedere geval in Victoria) mogelijk om gratis te internetten. Sommige campings hebben een tv in de Campkitchen; dan is het in ieder geval mogelijk om een beetje van het Australische nieuws op de hoogte te blijven o.a. voor het geval weersverwachtingen belangrijk zijn zoals dit jaar met die hevige regenval. Opvallende nieuwsfeiten tijdens onze vakantie, naast de wateroverlast, waren het definitief niet doorgaan van de elfstedentocht (het was -11ºC toen we uit Nederland vertrokken), het plotselinge overlijden van Whitney Houston en het dramatische skiongeluk van Prins Friso.