Canada: New Brunswick


kaart

externe link:
NB Parks
New Brunswick ligt aan de oostkust van Canada. Met een oppervlakte van nog geen 28.000 vierkante mijl behoort het tot de kleinere provincies van Canada. Het heeft meer dan 700.000 inwoners en is de enige provincie van Canada die officieel 2-talig is. Ongeveer één derde van de bevolking is Franstalig. De meeste van hen wonen in het noorden en oosten van de provincie. Fredericton is de hoofdstad; Saint John is de grootste stad.
In de 19de eeuw was Saint John een belangrijk centrum voor de bouw van schepen. De uitgestrekte bossen van New Brunswick waren daarbij een belangrijke bron van materialen. Aan het eind van de 19de eeuw was deze regio een van de meest welvarende gebieden van heel Canada, maar met de komst van de stalen stoomboten, stortte de economie in korte tijd volledig in. Tegenwoordig is de mijnbouw erg belangrijk voor de economie en beschikt de provincie over veel plekken waar electriciteit kan worden opgewekt. Zo zijn er in Saint John River diverse electriciteitscentrales gebouwd. Het lukt deze provincie echter niet om een stabiele economie te realiseren.
Een groot deel van New Brunswick bestaat uit bos en is daardoor weinig toeristisch. De prachtige kust en rivierdalen bieden echter veel toegankelijke natuurgebieden.


Grand Falls ligt in een groot agrarisch gebied, waar vooral aardappelen worden verbouwd. Deze plaats ligt op de oever van de Saint John Rivier. Hier stort de rivier in de vorm van een waterval meer dan 20 meter naar beneden en stroomt vervolgens door een diepe kloof verder. Of deze waterval indrukwekkend is, zal men zelf moeten beoordelen. De verschillende reisgidsen zijn het daar niet over eens. Toen wij er waren, raakten wij in ieder geval niet onder de indruk. Maar misschien dat de waterval op een ander moment wel veel water stuwt. Er schijnt nogal veel water te worden omgeleid ten behoeve van het opwekken van electriciteit.


Oak Bay PP ligt op de oever van een inlet aan de monding van St. Croix River, vlakbij de grens van New Brunswick en Maine (VS). Het ligt ongeveer 10 kilometer verwijderd van St. Stephen.
St. Croix River mondt uit in Passamaquoddy Bay dat in verbinding staat met Bay of Fundy. Deze Bay of Fundy staat bekend om het grote getijverschil dat er optreedt; dat kan oplopen tot ongeveer 12 tot 15 meter. Dit grote verschil wordt veroorzaakt door de vorm van de baai. Een bijkomend effect van het getijverschil is de rijkheid aan nutrienten en dus voedsel voor allerlei dieren. De baai biedt uitstekende gelegenheid om verschillende zeezoogdieren en zeevogels te zien. Het park heeft een grote camping met een mooie omgeving.