Duitsland: Noord Duitsland (Niedersachsen, Hamburg, Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Vorpommern)
reisschema De reis naar het noorden van Duitsland startte op vrijdagavond met een rit naar Ibbenbüren. Ibbenbüren ligt in het westen van Duitsland, net over de grens met Nederland, op ongeveer 70 kilometer afstand van Enschede. Een goede plek voor een tussenstop om de reis door het noorden van Duitsland rustig te beginnen.

Hotel Hubertushof is een prima, gastvrij hotel met een redelijk tot goed restaurant. Het ligt vlak bij de snelweg, die wel te horen is (zeker met wind van die kant) maar dat geeft in principe geen storende geluiden; de kikkers in de vijver zijn goed te horen. Maar misschien is dat juist storend voor sommigen.

Nieuwsfeiten tijdens onze reis: Het EK voetbal is begonnen, zonder Oranje. In Orlando Florida is een schutter een homo-nachtclub binnengedrongen en heeft meer dan 50 mensen doodgeschoten. Dit is zelfs voor de VS een extreme schietpartij. De Britse politicus Jo Cox is doodgeschoten; zij voerde in de Brexit-race campagne om in de EU te blijven maar het is niet duidelijk of/hoe haar moord hier mee te maken heeft.

Wat wij hebben bezocht/bekeken:
- Celle
- Gedenkstätte Bergen Belsen
- Gedenkstätte Neuengamme
- Goslar
- Hameln
- Lübeck
- Ludwigslust, Schloss
- Lüneburg
- Rügen
- Schwerin
- Stralsund
- Waren
- Wismar