Duitsland: Thüringen
  De korte reis naar/door Thüringen startte op donderdagavond met een rit naar Hamminkeln (Nordrhein-Westfalen) om alvast op weg te zijn. Dan is het de volgende dag een minder lange afstand naar het appartement in Arnstad waar we een paar dagen zouden verblijven.
Het was erg warm weer en het KNMI waarschuwde voor noodweer. Dat weer bleven we voor totdat we een uurtje of anderhalf in ons hotel Zum Hasen Hein in Hamminkeln waren (prima hotel overigens!) Wat ging het tekeer!

Twee dagen later, op zaterdag, lazen we het volgende bericht op www.nos.nl:

Brandweeractie voorkomt overstroming bij Duitse grens
De Duitse brandweer heeft kunnen voorkomen dat vlak over de grens met de Achterhoek een dijk is overstroomd. Het waterpeil van rivier de Issel stond vrijdag nog vier keer zo hoog als normaal bij Hamminkeln, 15 kilometer over de grens. Het lijkt echter dat de dijk het houdt, melden Duitse media. Vanwege aanhoudende regen stond de zijtak van de IJssel nog hoger dan begin juni. Toen dreigde ook al een overstroming. Als het water bij Hamminkeln over de dijk zou stromen, dan zou een verbindingsweg met Nederland onder water komen te staan. De Duitse A3 is bij Zevenaar aangesloten op de A12.
De burgemeester van Hamminkeln zei gisteren tegen Duitse media dat de situatie nog erger was dan drie weken geleden. Door het constant hoge waterpeil zijn de dijken verzadigd en vatbaarder voor een doorbraak. Daarom werden in de nacht van donderdag op vrijdag ruim 250 brandweerlieden ingezet. De dijk werd met zandzakken versterkt en met pompen werd overtollig water een naastgelegen meer ingepompt. Zaterdagmorgen volgde een laatste inspectie van de dijk. De aangrenzende autoweg B58 was gisteren urenlang afgesloten vanwege de pompwerkzaamheden. Zaterdagmorgen lag de treinverbinding tussen Wesel en Bocholt nog steeds stil, volgens de Westdeutsche Allgememeine Zeitung.
Vier keer zo hoog
De Issel bereikte volgens de Rheinische Post de 2,27 meter vrijdagmiddag. Bij de noodsituatie begin deze maand was dat bijna een halve meter minder. Zaterdagmorgen zakte het peil iets onder de 1.70 meter. Als gevolg van noodweer vielen er drie weken geleden meerdere doden Duitsland. Door hevige regenval traden rivieren buiten hun oevers. Op een aantal plekken werd de noodtoestand uitgeroepen. De burgemeester van Hamminkeln vindt dat het hoog tijd is voor een structurele aanpak van de waterproblematiek.

De rest van ons reisje door Thüringen verbleven we in Arnstadt in een mooi en ruim appartement van en boven Schnitzelhaus Zum Schwan. Dit appartement met 2 slaapkamers staat niet op de website van Zum Schwan maar is wel via booking.com te boeken.

In de dagen dat wij hier verbleven ging het in de actualiteiten vooral over het EK voetbal en de gevolgen van de uitslag van het referendum m.b.t. de Brexit.

Wat wij hebben bezocht/bekeken:
- Arnstadt
- Buchenwald, Gedenkstätte
- Eisenach
- Erfurt
- Weimar
kastelen:
- Belvedere, Schloss (Weimar)
- Brandenburg, Ruine (Lauchröden)
- Denstedt, Schloss (Denstedt, Kromsdorf)
- Ettersburg, Schloss (Ettersburg)
- Gleichen, Burg (Wandersleben, één van de Drei Gleichen)
- Kromsdorf, Schloss (Kromsdorf)
- Mühlburg (Mühlberg, één van de Drei Gleichen)
- Niederburg (Kranichfeld)
- Oberschloss (Kranichfeld)
- Tiefurt, Schloss (Tiefurt)
- Tonndorf, Schloss (Tonndorf, Kranichfeld)
- Wachsenburg (Holzhausen, één van de Drei Gleichen)
- Wartburg (Eisenach)