Nederland: Den Haag
foto's

info:
Haagse Hofjes
kerken
monumentale bomen
sociëteiten
VIP's
diversen:
- Binnenhof
- Gemeentemuseum
- Gevangenpoort
- Haagse Bos
- Haags H. museum
- Huis ten Bosch
- Huis Huguetan
- Johanniter Orde
- Kabinet v.d. Koning
- Kijkduin
- Koninklijke stallen
- Mauritshuis
- Mus. Meermanno
- Oude stadhuis
- Pageshuis
- Paleis Noordeinde
- Plein 1813
- R.v.d.Rechtsspraak
- Raad van State
- Vredespaleis
- Vrijmetselaren
- Westduinpark
- Willemshof
Oh, oh Den Haag .... mooie stad achter de duinen !

Den Haag, stad met meer dan 450.000 inwoners, is de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland. De stad wordt door andere plaatsen omringd en in het westen grenst het aan de Noordzee. Niet veel mogelijkheden voor uitbreiding dus. De stad lijkt het dan ook te moeten hebben van hoogbouw, getuige de hoge woontoren (zgn. Strijkijzer) die kortgeleden op het Rijswijkse Plein verrees of van annexatie van omliggende gebieden (Ypenburg, Wateringse Veld). Een steeds weer terugkerend idee is grondwinning vóór de kust, in navolging van Dubai.

Het gebied rondom het Binnenhof wordt al vele eeuwen bewoond. De graven van Holland Floris IV, Willem II en Floris V bouwden hier in de 13de eeuw, op de plek van een nog ouder gebouw, een kasteel dat in de eeuwen daarna verder uitgebreid werd. De gebouwen op deze plek dienen nu als huisvesting voor de Nederlandse regering. Den Haag is de werk- en woonplaats van de koningin (resp. Paleis Noordeinde en Huis ten Bosch) én is internationaal gezien belangrijk o.a. doordat het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof in de hofstad zetelen.

Mauritshuis, Binnenhof, Hofvijver Haagse hoogbouw vanaf de
Koekamp (Malieveld)
Huis ten Bosch Paleis Noordeinde Plein

Den Haag wordt ook wel de groenste stad van Nederland genoemd. Dankzij het ontbreken van een verdedingingsring kon men destijds de ruimte nemen. In het begin van de 17de eeuw kwam Prins Maurits met het plan om een grachtengordel aan te leggen om het regeringscentrum. In 1619 lag er een compleet grachtenstelsel om de stad. Het stelsel was zo ruim dat er tot ver in de 19de eeuw voldoende ruimte was voor stadsuitbreiding. Het grootste gedeelte binnen de grachten bestond dan ook uit tuinen, duingroen en weilanden. Na 1850 werd het echter anders. Het aantal inwoners steeg explosief en dat ging ten koste van het aanwezige groen. De binnenstad van Den Haag werd in de 20ste eeuw een druk en dicht bebouwd gebied. Het Voorhout, de Vijverberg, de Paleistuin en de bomen aan de straten en pleinen zijn groene oases tussen de bebouwing. Onmisbaar in het stadsbeeld en sterk sfeer bepalend zijn de straatbomen. Bijzonder groen is te vinden op begraafplaatsen en in de verschillende parken. Hier en daar is er ook nog achter de panden historisch groen te vinden: bij verschillende hofjes maar ook achter sommige (voormalige) stadswoningen.