Nieuw Zeeland: Arthur's Pass National Park & Castle Hill

foto's:
- Arthur's Pass
- Castle Hill
Het 1170 km2 grote Arthur's Pass National Park, dat zich op 153 kilometer van Christchurch en op 98 kilometer van Greymouth over de Nieuw Zeelandse Alpen uitstrekt, is het op vijf na grootste park van het land en vertoont enorme geologische en klimatologische contrasten. Aan de westzijde van de Alpen, waar veel regen valt, is het landschap bedekt met een dicht en gevarieerd regenwoud, waar steile, met keien bezaaide rivieren stromen. Aan de drogere oostzijde overheersen bossen met mountain beech en met beemdgras begroeide vlakten. Zestien bergtoppen in het park zijn hoger dan 2000 meter.

De weg over de Arthur's Pass is de hoogste en spectaculairste weg over de Nieuw Zeelandse Alpen. Van Springfield in het oosten klimt de weg steil omhoog naar de 945 meter hoge Porters Pass waarna hij tussen bergen en langs imposante kalkstenen aardlagen verderloopt. Na de 924 meter hoge Arthur's Pass daalt de weg scherp af langs de westelijke helling van de Alpen en komt dan over het indrukwekkende Otira Viaduct.
Het kleine dorpje Arthur's Pass ligt in de Bealey valley ongeveer 5 kilometer ten oosten van de top van de Arthur's Pass. Het was oorspronkelijk een tentenkamp van wegenbouwers die in 1865-66 de weg van Christchurch doortrokken naar de Westkust. In 1908 begonnen arbeiders aan de westkant van de pas met de bouw van de 8 kilometer lange Otira treintunnel. Het duurde tien jaar voordat de twee helften van de tunnel elkaar ontmoeten en nog eens vijf jaar voordat de eerste trein er door reed.

Ten oosten van Arthur's Pass National Park lig Castle Hill. De grote kalksteenformaties in dit gebied zijn huiveringwekkend en heel populair bij klimmers. Het gebied heeft historische betekenis voor de Maori's als voedselverzamelplaats en als deel van de route die door Maori's werd gebruikt om de westkust te bereiken.

Bron: Nieuw Zeeland Capitool Reisgidsen 2003.