Verenigde Staten


staten:
- Alabama
- Arizona
- Californië
- Colorado
- Florida
- Georgia
- Idaho
- Kentucky
- Maine
- Mississippi
- Montana
- Nebraska
- Nevada
- New Hampshire
- New Mexico
- New York
- North Carolina
- North Dakota
- Oregon
- South Carolina
- South Dakota
- Tennessee
- Texas
- Utah
- Virginia
- Washington
- Washington DC
- Wisconsin
- Wyoming
De VS bestaat uit 50 staten, het District of Columbia (DC) en een aantal eilanden in de Caraïbische Zee en de Grote Oceaan. Twee staten, Alaska en Hawaï, liggen gescheiden en grenzen niet aan de andere staten. Alaska is met een oppervlakte van 1.700.578 km², de grootste staat; er wonen nog geen 650.000 mensen. Rhode Island is de kleinste staat (4003 km²). Californië heeft meer dan 35 miljoen inwoners en is daarmee de staat met de meeste inwoners. Wyoming heeft het kleinste inwonersaantal, nog geen 500.000 inwoners, maar staat qua oppervlakte wel in de top 10.

De vlag van de VS, de Star-Spangled Banner of stars and stripes, bestaat uit 13 strepen en 50 sterren op een blauw vlak. De sterren staan voor de huidige 50 staten. De 13 strepen staan voor de oorspronkelijke 13 koloniën. Vertegenwoordigers van die koloniën kwamen in mei 1775 bijeen voor het Second Continental Congress. Dit resulteerde o.a. in de Declaration of Independence op 4 juli 1776. De oorlog met de Britten was inmiddels in volle gang (Revolutionary War). Uiteindelijk waren het dezelfde 13 koloniën, inmiddels staten, die in een periode van 3 jaar als eerste de grondwet ratificeerden: Delaware, Pennsylvania, New Jersey, Georgia, Connecticut, Massachusetts, Maryland, South Carolina, New Hampshire, Virginia, New York, North Carolina en Rhode Island als laatste in 1790.

In 1789 (het jaar van de bestorming van de Bastille en het begin van de Franse revolutie) was George Washington gekozen tot de eerste president van de Verenigde Staten met John Adams als vice president. Zowel Washington als Adams behoorden tot de zogenaamde Founding Fathers; een groep invloedrijke mannen die een grote rol speelden in de totstandkoming van de onafhankelijkheid en die worden gezien als de grondleggers van de VS. Na 2 termijnen trad Washington in 1797 af en werd Adams de tweede president van de VS. Hij werd in 1801 opgevolgd door een andere Founding Father, Thomas Jefferson. Ook de 4de en 5de president waren Founding Fathers; James Madison was president van 1809 tot 1817 en James Monroe van 1817 tot 1825. Saillant detail is dat 3 van deze Founding Fathers op Independence Day stierven: Monroe op 4 juli 1831, Adams en Jefferson op 4 juli 1826.

Jefferson was de eerste president die een volle ambtstermijn in het Witte Huis woonde. Het was een van de eerste gebouwen van de nieuw ontworpen hoofdstad Washington DC, aan de oevers van de Potomac tussen Virginia en Maryland. Beide staten hadden een stukje land afgestaan om DC te kunnen verwezenlijken. In een moerassige omgeving verrees langzaam een planmatig opgezette stad met onder meer het Capitool waar het Congres zitting hield en ruime avenues en pleinen. Tijdens de Brits-Amerikaanse oorlog (War of 1812) werd Washington tijdelijk door de Britten ingenomen waarbij o.a. het Witte Huis zwaar werd beschadigd. Na de oorlog werd het gerestaureerd; President Monroe betrok het in 1817.


bron afbeelding rechts: U.S. Census Bureau.